üst sağ

Mantar Kavurma

Mantar Kavurma

Kanlıca mantarının şimdi tam zamanları :) Geçtiğimiz hafta kayınpederim Kastamonu’ya gitmişti, bulunduğu köyde yağmur yağdıktan sonra tüm orman mantar doluyormuş. Çocukluğunda da her yağmurdan sonra ormana çıkar mantar toplarlarmış. Bunun üzerine ormana çıkmışlar toplamaya ve yaşlaşık 10 kilo kadar mantar toplanmış, dönüşte bizi de düşünerek bir miktar ayırmış.
Geçen akşam uğrayıp mantarları aldım, eve gelir gelmez bol suda yıkayarak hazırlıklara başladım. Kanlıca mantarının tepesi içeriye doğru çökük, rengi ise turuncuya dönük oluyor. Oldukça gevrek bir yapısı var. Bol su ile haşladığınızda çiğken hafif acı olan mantar inanılmaz lezzetli bir yiyeceğe dönüşüyor.

Kararmaması için haşlama suyuna mutlaka limon eklemeniz gereyor. Büyük olan mantarları küçük parçalar halinde doğradım, ufak olanları ise ayrı bir tencerede bütün olarak haşladım. Küçük mantarlarla güzel bir et yemeği yapmayı düşünüyorum :)
Hazırladığınız mantar kavurmasını sade olarak tüketebileceğiniz gibi gözleme , börek ya da farklı hamur işlerinde iç olarak kullanabilirsiniz. Kastamonuluların meşhur etli ekmeklerine alternatif olarak yaptıkları manarlı ekmek’ e bu şekilde ormandan topladıkları mantarlardan hazırladıkları içleri kullanırlar ve inanılmaz lezzetlidir. Denemenizi tavsiye ederim.

Yapılışı:
1- Mantarları bol suda yıkayın, yıkadığınız mantarları küpler halinde doğayın.
2- Geniş bir tencerede suyu kaynatın, içine yarım limon suyunu sıkın, doğradığınız mantarları suya aytın ve 10 dakika kadar haşlayın.
3- Haşladığınız mantarları süzün.
4- Soğanı yemeklik doğrayın. Tencereye zeytinyağını alın, orta ateşte yağı kızdırın ve soğanları tencereye atın. Soğanı 1 dakika kadar soteledikten sonra mantarları ekleyin.
5- 6-7 dakika harlı ateşte (suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
6- Tuz karabiber ile tatlandırarak sıcak servis yapın.

500 gr kanlıca mantarı
1 adet orta boy kuru soğan
yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limon suyu
Tuz
Karabiber